Toner praf

Tonerul este o substanta chimica numita cerneala uscată sub formă de praf negru sau color care este utilizată în procesul de printare cu o imprimantă laser. Conține material plastic, carbon și oxid de fier pentru culoare. Aceste substanțe sunt amestecate, apoi solidificate și transformate într-o pudră fină numita toner sau develop.

Recipientul containerul în care se află tonerul se numește cartuș sau tank.

Imprimantă laser este un tip obișnuit de imprimantă care reproduce foarte rapid și la înaltă calitate text și grafică pe hârtie. Precum fotocopiatoarele digitale și imprimantele multifuncționale, imprimantele laserJet folosesc tehnologia de imprimare xerografică, dar diferă de fotocopiatoarele analogice prin aceea că imaginea este produsă prin scanarea directă cu o rază laser de-a lungul fotoreceptorului imprimantei.

Construcţia şi modul de funcţionare a unui cartuş de tip laserJet

cartus-laser

Asadar aici vom descrie funcţionarea unui cartuş toner, a cărui concepţie e reprezentativă pentru majoritatea cartuşelor de toner existente în toate marcile de imprimante laserJet.

OPC Drum (cilindrul fotosensibil): este o bucata lunga de metal cu o forma  cilindrică și un înveliș exterior delicat, de obicei, verde, albastru sau roșu inchis, iniţial e încărcat electrostatic de către fasciculul laser.

10247332_1377558789194953_2526204818859003257_n

Primary Charge Roller (PCR): este o rola cilindrică acoperită de un burete si | sau un material plastic, are rol de a presa tonerul pe pagina inainte sa fie (topit) de catre cuptorul imprimantei.

rola-presoare

Magnetic Roller (numit şi Developer Roller): rolă cu miez magnetic, care transporta tonerul din rezevorul cartusului pe cilindru (tambur). (rola poate fi de mai multe feluri: cu magnet, fara magnet, sau din burete)

rola_magnetica_hp

Doctor Blade (Metering Blade, Leveling Blade): lamelă care uniformizeaza tonerul de pe suprafaţa rolei magnetice şi îl încarcă electrostatic negativ pe OPC (cilindru).

doctor-blade-lamela-control

Wiper Blade (Cleaning Blade, lamela de ştergere): o lamelă de metal si cu o fanta de cauciuc care, după transferul imaginii developate de pe cilindru pe hârtie, curăţă prin raclare tonerul care nu a fost transferat pe hartie.

wiper-blade-lamela-stergere

Recovery Blade: lamelă care recupereaza tonerul dislocat de lamela principala Wiper Blade şi-l ghidează către Waste Bin.

lamina-recovery-blade-universal-hp-166087

Waste Bin: camera cartuşului care depozitează tonerul rezidual. Cartusele care au separat tamburul ( cilindru ) au Waste Bin in interiorul imprimantei )

Toner Hopper: rezervorul de toner.

Agitator Bar: lamela care se roteşte şi împinge tonerul din rezervor către rola magnetică.

Drum Shutter: parchier care protejează de lumină şi de atingere suprafaţa cilindrului, atunci când cartuşul se află în afara imprimantei.

Componente ce se afla in exteriorul cartuşului:

Scanerul laser el generează şi comandă fasciculul laser, în mişcarea sa de baleiere a suprafeţei cilindrului.

Transfer Roller: rola cilindrică acoperită cu un material plastic | burete spongios; el încarcă electrostatic pozitiv hârtia şi o presează pe cilindru.

Upper Fuser Roller: rolă care se încălzeşte la 180 °C şi topeşte tonerul transferat pe hârtie.

Lower Pressure Roller: rolă din cauciuc care presează hârtia pe Upper Fuser Roller.

Să vedem acum cum funcţionează componentele cartuşului, ca şi componentele conexe ale imprimantei, pentru realizarea procesului electrofotografic.

Procesul electrofotografic e procesul prin care imaginea digitală a paginii care se imprimă e transpusă pe cilindrul fotosensibil şi apoi pe hârtie, folosind o pulbere specială tonerul. Procesul electrofotografic utilizează fenomenele fizice de fotoconductivitate şi de atracţie | respingere electrostatică.

Procesul electrofotografic are şase etape care, cu excepţia fixării, se petrec în cartuş, pe cilindrul fotosensibil.

Pe durata imprimării unei pagini, cilindrul se află într-o mişcare de rotaţie în jurul axei sale, dată de motorul principal al imprimantei, prin angrenaje; astfel, etapele se produc simultan şi continuu în zone adiacente ale suprafeţei cilindrului; de exemplu, o anumită zonă se developează în timp ce zona alăturată se expune.

Etapele procesului electrofotografic sunt:

• Încărcarea: o sursă de înaltă tensiune aplică un potenţial electric negativ lui Primary Charge Roller; deoarece PCR se află în contact cu cilindrul, suprafaţa acestuia din urmă se va încărca electrostatic negativ pe aria de contact.

• Expunerea: fasciculul laser, modulat după imaginea binară a paginii care se imprimă, baleiază suprafaţa cilindrului aflat în rotaţie, linie după linie; în punctele în care laserul e aprins se produce fotoconducţia, care determină un transfer de sarcină al cărui efect e descărcarea punctuală a suprafeţei cilindrului, astfel se formează pe cilindru o imagine electrostatică numită imagine latentă, deocamdată invizibilă.

• Developarea: Magnetic Roller, care are pe suprafaţa sa un strat uniform de toner preluat din rezervor şi încărcat electrostatic negativ de către Doctor Blade, se roteşte în imediata vecinătate a cilindrului; datorită diferenţei de potenţial dintre cilindru şi rola magnetică, tonerul e atras pe imaginea latentă, care devine astfel vizibilă.

• Transferul:  acestă etapă, Transfer Roller presează pe cilindru o faţă a hârtiei şi încarcă pozitiv faţa opusă; tonerul, fiind negativ, se transferă pe hârtie.

Imediat după transfer, imaginea de pe hârtie e fragilă, deoarece tonerul e menţinut pe suprafaţa hârtiei doar printr-o slabă atracţie electrostatică.

• Fixarea: Hârtia trece printre Upper Fuser Roller, care se încălzeşte la aprox. 180°C şi topeşte tonerul, şi Lower Pressure Roller, care îl presează; astfel, după răcire, tonerul se fixează în textura hârtiei.

• Curăţarea: cea mai mare parte a tonerului se transferă pe hârtie, o buna cantitate  (tonerul rezidual) ramâne pe cilindru, dacă nu ar fi înlăturat, tonerul rezidual s-ar transfera din nou la următorul ciclu electrofotografic şi ar altera imaginea, de aceea, suprafaţa cilindrului e mereu curăţată de lamela de ştergere, care îndepărtează mecanic tonerul rămas si ne folosit, o dată îndepărtat, tonerul rezidual e preluat de Recovery Blade şi ajunge în Waste Bin.