Cea mai mare parte a uzurii elementelor a unui cartus de toner, si implicit a numarului de reincarcari o au doi factori foarte importanti si anume : Praful din mediul in care lucreaza echipamentul, si calitatea hartiei ce este folosita de echipament.
O hartie ceva mai ieftina de copiator, este o hartie cu o calitate mai slaba, cu particule ce se desprind de pe suprafata colii. Acest tip de hartie duce la o uzura mai rapida a cilindrului fotosensibil, si a altor componente din imprimantata sau copiator, rola de cauciuc ce are rol sa tracteze coala din tava, nu mai are aderenta necesara din cauza profului de la hartie , la fel si restul de role ce ajuta la dirijarea colii.
De aceea e recomanbabil sa utilizati o hartie de calitate superioara, si in asa fel puteti prelungi viata cartusului si a imprimante.
Echipamentul este bine sa fie pus intr-un mediu cu cat mai putin praf, pentru a Evita uzura premature a elementelor in miscare.
La ora actuala toti producatorii de imprimante si multifunctionale laserjet au cazut de comun accord sa scada calitatea componentelor ce se regasesc intr-un cartus laser, scopul lor e sa excluda posibilitate de reincarcare. In mare parte un cartus rezista in medie intre 2 si 5 reincarcari. Dupa ce, e nevoie de procedura de remanufacturare, inlocuirea componentelor uzate, inlocuire de cilindru fotosensibil, lamela de curatare, rola magnetica, rola pcr ( rola presoare ) Dupa care cartusul e ca si nou si se poate reincarca din nou de 2 – 5 ori si tot asa…
Pastrarea unui cartus laserjet se poate pastra chiar si doi ani. Conditia e sa fie bine ambalat in ambalajul lui original, sa fie tinut la temperaturtura normal si umiditate scazuta.
Temperatura camerei sa fie intre 18-30 grade;
Pastrarea in conditi bune de utilizarea sau depozitarea intr-un loc uscat, si ferit de lumina
Utilizarea in incaperi fara praf, fara umiditate ridicata.
Pentru a se evita condensul in perioadele reci, dupa ce sa ridicat de la centrul de incarcari si pana la introducerea in echipament, cartusul de toner trebuie lasat sa ajunca la temperatura camerei
Cartusele vor fi transportat cu mare atentie, cu axa mare pe orizontala, sau cilindru verde sa fie protejat, evitandu-se socurile mecanice.
Inainte sa introduceti cartusul in echipament, acesta trebuie usor agitat, pentru distribuirea uniforma a tonerului.
Cartusele reincarcate devine functionale in parametrii normali dupa circa 5-10 pagini de proba.
Evitarea expunerii la lumina a cilindrului fotosensibil.
Nu atingeti cilindrul fotosensibil.
Nu rotiti cilindrul fotosensibil fortand pinioanele.
In mod normal garantia echipamentelor nu este afectata de incarcarea cartuselor.
Probleme pot aparea in urmatoarea situatie: echipamentul se se defecteze in perioada de garantie sau in mare parte imediat dupa garantie,defect ce nu are legatura cu cartusele incarcate sau cartusele noi. Clientul duce imprimanta la garantie ce contine cartusul reincarcat, echipa de specialitate din service-ul autorizat refuza efectuarea reparatiei, pe motivul pierderea garantiei din cauza utilizarii a cartuselor reincarcate sau compatibile. Este un mod necinstit de a evita cheltuiala cu reparatia echipamentului aflat in perioada de garantie.
Pentru a evita aceste neplaceri, recomandam ca echipamentul defect sa fie dus la service-ul autorizat fara consumabile (clientul nu este obligat sa duca si consumabilele, service-ul avand cartuse cu care sa testeze aparatul) sau sa fie dus la service cu un set de cartuse originale si neincarcate. De regula consumabilele nu au garantie.
Multifunctionalele si imprimantele laserjet sunt aparate complexe, ce au componente mecanice in miscare, cuzineti, rotite, motorase pas cu pas, placi electronice, microprocesoare, componente ce se incalzesc. Prin procesul de printare, ce include si cartusul de toner din care se extrage tonerul pentru a se realiza procesul de printare, el are particule foarte fine. Mici cantitati de toner se depun pe subansamblele imprimantei. Cartusele laser, acel praf de toner are propietati magnetice, si totodata e si abraziv. In timp el se aduna pe placile electronice si poate sa produca scurtcircuitul intre placi , se depune si pe rolele aflate in miscare si se pot bloca.
De aceea e recomandat ca o data la 6 luni sa se faca o curatare profesionala a imprimantei de toner si praf.
Printer monocrom cip-uri de informare / Printer color cip-uri blocare ( cip-uri ieftine )
HP
90%
Printer monocrom cip-uri de informare / Printer color cip-uri blocare ( cip-uri ieftine )
CANON
79%
Cip-uri cu blocare, cip-uri scumpe la modelele recente
SAMSUNG
60%
Cip-uri cu blocare, cip-uri scumpe la modelele recente
XEROX
60%
Cartuse fara cip dar cu parghii de resetare
BROTHER
69%
Cip-uri cu blocare, cip-uri scumpe la modelele recente
LEXMARK
50%
Cip-uri cu blocare dar ieftine
KYOCERA
41%
Modele noi de imprimante cip-uri cu blocare
RICOH
21%