Despre cip-uri

Despre chip-urile electronice cu care sunt dotate cartusele de imprimanta.

In zilele de azi cartusele de imprimante moderne sunt dotate cu chip-uri electronice, care comunica cu imprimanta. Aceste chip-uri sunt asa de complexe ca pot bloca procesul de tiparire, daca semnalizeaza eroare de cartus, sau cartus gol.
Cartusele pot fi reumplute cu toner, dar dupa ce au fost instalate in imprimanta, aceasta va genera un mesaj de eroare la tiparire, considerand cartusul gol. In acest caz trebuie neaparat inlocuit chipul electronic.
Chipul electronic al cartusului este practic un contor care numara paginile tiparite, de cand cartusul a fost instalat in imprimanta. Contorul se decrementeaza, pana ajunge la 0. In acel moment, chiar daca a ramas toner in cartus, deci cartusul poate tipari in continuare, chipul transmite imprimantei mesajul de cartus gol, iar imprimanta blocheaza tiparirea.
Chipurile au grade de complexitate diferite in functie de marca si tipul de cartus de imprimanta. La cartusele HP si Canon, ele sunt destul de prietenoase, in sensul ca trimit un mesaj de eroare atunci cand contorul a ajuns la 0, dar nu blocheaza tiparirea, printeaza in continuare dar la imprimanta palpaie led-ul portocaliu de avertizare toner gol.
La cartusele de imprimante Samsung, chipurile sunt mult mai complexe, pentru a fi mai greu de copiat. Informatia din ele este codificata, chipurile blocheaza efectiv procesul de tiparire.
Samsung si Lexmark folosesc chipuri mai performante pentru anumite cartuse laser, care contin un transmitator ce transmite informatia catre imprimanta.

[metaslider id=1880]